آموزش‌های مهارتی و اختصاص ۵ درصد از اعتبارات تبصره ۱۸ به آن

به گزارش کوتاژنیوز از سازمان آموزش فنی وحرفه‌ای کشور،  علی اوسط هاشمی با اعلام این خبر گفت: این اتفاق حاصل نگاه نمایندگان مجلس شورای اسلامی به اهمیت «مهارت آموزی به عنوان ضرورت ملی»در رفع معضل بیکاری و ارتقای معیشت هموطنان و همچنین حمایت‌ های دولت تدبیر و امید است.
وی افزود: این اتفاق شاید در سه دهه اخیر بی نظیر بوده که به نوعی نشان از خروج مهارت از غربت و واقع شدن در مسیر ریل گذاری جدید برای آموزش های مهارتی محسوب می شود و امیدواریم تداوم یابد.
هاشمی ابراز امیدواری کرد: روی آوری به ارزشمندترین سرمایه های سازمان و مشارکت شرکای اجتماعی بتواند تجربه ای را ثبت که موجب تقویت بهتر نگاه‌ها به ارزش مهارت در کشور شود.
معاون وزیر کار، تغییر نگاه سیاستگذاران و برنامه‌ریزان به موضوع مهارت به عنوان عنصر کلیدی اشتغالزایی در کشور موجب خرسندی دانست و با تأکید بر رویکرد مهارت آموزی جامعه محور به عنوان رویکرد اصلی سازمان آموزش فنی و حرفه‌ ای کشور، بر عزم ملی برای توسعه آموزش های مهارتی با مشارکت تمامی دستگاه‌ها، شرکای اجتماعی و نهادهای مرجع و جریان ساز تأکید کرد.
به گزارش ایرنا، سالانه یک میلیون و 200 هزار نفر از آموزش‌های مهارتی سازمان فنی و حرفه‌ای استفاده می‌کنند و کسانی که پس از پایان دوره آموزشی در آزمون شرکت می‌کنند به شرط کسب نمره قبولی گواهینامه مهارت دریافت می‌کنند.
همچنین طبق برنامه ششم توسعه تا سال ۱۴۰۰ ایجاد یکهزار و ۵۰۰ مرکز جوارکارگاهی و بین‌کارگاهی در کنار مراکز صنعتی برنامه‌ریزی شده است و اکنون بیش از ۵۰۰ واحد جوارکارگاهی و بین‌کارگاهی ایجاد شده است.

مقالات مرتبط

تحلیل پایتخت در دل مکران

انتقال پایتخت به مکران، با توجه به مزایای استراتژیک، اقتصادی، و اجتماعی، می‌تواند به توسعه متوازن کشور کمک کند. با این حال، اجرای موفق این طرح نیازمند برنامه‌ریزی دقیق، تأمین منابع مالی، و مشارکت تمامی بخش‌های ذی‌نفع است.

پیشنهاد می‌شود که طرح جامع انتقال پایتخت، با تأکید بر توسعه پایدار و تقویت زیرساخت‌های منطقه، در دستور کار دولت و مجلس قرار گیرد.

توسعه بلوچستان با ایجاد بندر خشک در ایرانشهر

ایجاد یک بندر خشک یا منطقه ویژه اقتصادی در ایرانشهر، با توجه به موقعیت جغرافیایی این منطقه در استان سیستان و بلوچستان و اهمیت راهبردی آن، یکی از پروژه‌های کلیدی برای توسعه اقتصادی و اجتماعی این منطقه و بهبود وضعیت لجستیک و حمل‌ونقل در کشور محسوب می‌شود.

برآورد خسارت ها و فرصت های پیش روی تحریم شرکت های هواپیمایی ایران

تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه سه شرکت هواپیمایی ایران، یکی از نمونه‌های آشکار از استفاده از ابزارهای اقتصادی و تجاری برای اعمال فشار سیاسی است. این تحریم‌ها اگرچه با دلایل امنیتی و سیاسی توجیه می‌شوند، اما در نهایت تأثیرات گسترده‌ای بر اقتصاد ایران و روابط دیپلماتیک این کشور با غرب خواهند داشت. ایران با چالش‌های جدی در صنعت هواپیمایی و تجارت بین‌المللی مواجه خواهد شد و نیازمند راهکارهای جدید و ابتکاری برای مقابله با این تحریم‌ها و حفظ ثبات در اقتصاد و دیپلماسی خود است.

دیدگاهتان را بنویسید